Waarmee zet je de lekkerste koffie? 5 manieren om koffie te zetten.

Waarmee zet je de lekkerste koffie?

Je bent op zoek naar een manier om lekkere koffie te zetten. Dat is duidelijk, anders had je ons niet gevonden. Maar wat de een lekker vindt hoeft de ander natuurlijk niet perse lekker te vinden. Waarmee zet jij nou de lekkerste bak? We hebben hieronder 5 verschillende manieren beschreven om koffie te zetten. Dit hebben we gebaseerd op onze eigen ervaringen en zijn dus om je een stukje op weg te helpen.

Waar begin ik?

Voordat je kunt beginnen met het zetten van koffie is het natuurlijk handig om een aantal attributen in huis te hebben. Bij de ene manier van koffie zetten kun je al snel aan de slag, bij een andere manier moet je eerst de nodige euro’s uitgeven voordat je kunt genieten van die geweldige Cup of Joe. Waaaa, zo lastig! Je moet een keuze maken. Of niet. Je kunt natuurlijk ook meteen alles in huis halen. Hoe dan ook, de keuze is aan jou.

Er zijn echter wel een paar dingen die het leven, of in dit geval het koffiezetten een stukje aangenamer maken. 1; een digitale weegschaal. 2; een timer of kookwekker. Je iPhone of iPad is natuurlijk ook te gebruiken als timer en met de juiste app zelfs als weegschaal. 3; en als laatste een koffiemolen of koffiemaler, wij zullen dit voor het gemak een maler noemen.

Welke koffiebonen?

Hier valt veel te behalen. Er zijn tenslotte grote verschillen. De ene koffieboon is de andere niet. Net als dat de ene ijsbeer de andere niet is. Onze ervaring is dat verse koffiebonen het beste uit je koffie halen. Deze bonen koop je bij de ‘echte’ koffiebrander of speciaalzaak die tegenwoordig gelukkig in bijna iedere stad wel te vinden is. Koffiebonen uit de supermarkt adviseren wij links te laten liggen.

Voor alle manieren zijn we uitgegaan van koffie zetten voor 2 personen. Ben jij klaar voor échte koffie? En ben je ook bereid om de Senseo een enkeltje naar de kliko, de kringloop of het dorpje Oranje te geven? Dan volgen hier 5 manieren om koffie te zetten!

1. Koffie zetten met de cafetiere, ook wel french press of duwpotje genoemd.

Ooh La La, C’est la vie! We hebben te maken met een genieter! Cognacje erbij misschien?

  • Kook ca. 600 ML water met de waterkoker of fluitketel.
  • Weeg 28 gram koffiebonen, doe ze in de koffiemolen en maal ze fijn. Zorg ervoor dat de maalgraad op grof staat ingesteld.
  • Neem de cafetiere en spoel deze een keer om met warm water. Doe hetzelfde met de zuiger/plunje en droog ze daarna beiden af met een droogdoek.
  • Nu het water gekookt is gebruik je 200 ML om beide kopjes mee voor te verwarmen. De resterende 400 ML bewaar je voor de koffie.
  • Doe de gemalen koffiebonen in de cafetiere en schenk er nu heel rustig 100 ML water overheen. Laat 30 seconden rusten, dit wordt ook wel ‘bloomen’ genoemd.
  • Schenk vervolgens rustig de resterende 300 ML over de koffiebonen heen, roer even na met een lepeltje en doe, om afkoelen te voorkomen, de deksel met zuiger op de cafetiere. Let op; nog niet omlaag duwen!
  • Nu de timer op 3 minuten staat verwijder je de deksel en duw je met de achterkant van de lepel zachtjes een paar keer op het oppervlak van het water. Hierdoor zullen drijvende koffiedeeltjes omlaag zakken.
  • Na 30 seconden kun je (dit is niet noodzakelijk) met behulp van 2 lepeltjes de crema van het oppervlak afscheppen. Hierdoor neemt de kans op bitterheid af.
  • Het is zover; duw de zuiger/plunje langzaam omlaag zonder veel kracht te zetten.
  • Je kunt nu gaan genieten van je eigen gemaakte koffie; giet het warme water uit de voorverwarmde kopjes, droog de kopjes met een droogdoek en roer de koffie even door.
  • Schenk de koffie nu in de 2 kopjes.De koffie is troebel, dit komt omdat er geen papieren filter is gebruikt. Je drinkt dus een hele pure koffie. Het laatste beetje op de bodem laat je het best in het kopje zitten. Enjoy!

 

Cafetiere

2. Koffie zetten met de mokkapot, ook wel het Italiaanse espresso potje genoemd.

Jij bent dus voor retro, voor design, voor eenvoud doch degelijkheid. Daar houden we van! Waar wacht je nog op? Gauw beginnen!

  • Vul de onderkant van de mokkapot met koud water tot net onder het ventieltje.
  • Weeg 28 gram koffiebonen, doe ze in de koffiemolen en maal ze fijn. Zorg ervoor dat de maalgraad op medium staat ingesteld.
  • Doe de gemalen koffie in het filter, egaliseer een beetje, plaats het filter terug en draai voorzichtig de bovenkant op zijn plek.
  • Plaats de mokkapot op een bij voorkeur kleine gaspit en zet het vuur op half hoog. Je wilt voorkomen dat de koffie verbrandt wanneer het water TE heet wordt.
  • Om het proces beter in de gaten te kunnen houden kun je de deksel openlaten. Hierdoor zie je na ca. 3 minuten de eerste koffie door het buisje sijpelen. Dit is tevens het moment dat je het vuur laag zet.
  • Als na een tijdje de mokkapot begint te sputteren/blazen/stomen, dan zet je het vuur helemaal uit. Doe je dit niet, dan verbrandt de koffie alsnog.
  • Schenk nu voorzichtig de koffie in 2 kopjes, laat het onderste beetje zitten want daar zit vooral prut in. Tenzij je een prutliefhebber bent natuurlijk, dan schenk je het lekker in!
  • De koffie is troebel, dit komt omdat er geen papieren filter is gebruikt. Je drinkt dus een hele pure koffie!

 

Mokkapot op gaspit

 

3. Koffie zetten met de Hario V60.

Japans, finesse, secuur, iets helemaal in de vingers hebben. Ga je gang, het wachten zal worden beloond!

  • Net als bij de cafetiere; kook eerst ca. 600 ML water met de waterkoker of fluitketel.
  • Weeg 28 gram koffiebonen, doe ze in de koffiemolen en maal ze fijn. Zorg ervoor dat de maalgraad op medium tot grof staat ingesteld. Hiermee kun je variëren.
  • Pak het papieren filter, doe deze in de V60 en spoel met het gekookte water het papier een keertje door. Vang met het kannetje eronder het warme water op en gebruik dit om de 2 glazen voor te verwarmen.
  • Weeg nu 400 gram water op de weegschaal.
  • Doe de gemalen koffie in het filter en verspreid de koffiemaling zodat het oppervlak een beetje egaal wordt.
  • Schenk nu eerst 100 gram heet water over de gemalen koffie en laat ongeveer 30 seconden ‘bloomen’.
  • Schenk vervolgens het resterende water rustig over het mengsel en roer een paar keer goed om in 1 richting. Probeer een soort draaiing te creëren (draaikolk).
  • Als het meeste water is doorgelopen, na ongeveer 3 minuten, verwijder je de V60 van het kannetje en roer je de koffie in het kannetje goed door. De achtergebleven koffieprut in het filter heeft een soort cone-vorm gekregen.
  • De koffie is helder, er zit geen koffieprut in. Dit komt door het gebruik van het papieren filter.

 

 

Hario V60 koffiezetten

 

4. Koffie zetten met de Cafflano Klassic alles-in-1 koffiemaker.

Deze is zo leuk! In 2015 nieuw op de markt gekomen, ideaal voor als je in je eentje koffie drinkt en superhandig voor op werk, op vakantie of onderweg.

  • Kook ca. 300 ML water (of, als je op werk bent, loop met de dop van de Cafflano naar de koffie-automaat en tap heet water)
  • Doe een handje vol koffiebonen in de maler, de streepjes vertellen je hoeveel je nodig hebt. Wij vullen ‘m meestal tot het tweede streepje van boven.
  • Maal de bonen fijn met de hand. Zorg ervoor dat de maalgraad redelijk grof staat ingesteld. Tip; door de Cafflano tussen je benen te klemmen wordt het malen nog makkelijker.
  • Verwijder na het malen de maler en leg deze opzij.
  • Pak nu de dop van de Cafflano en schenk voorzichtig een beetje water over de gemalen koffie. Laat 30 seconden ‘bloomen’ en schenk vervolgens het resterende hete water over de gemalen koffie heen.
  • Roer met een lepeltje het brouwsel een beetje door en laat het vervolgens lekker doorlopen.
  • Na 3 tot 4 minuten verwijder je het filter en roer je het zwarte goud onderin de thermosbeker even lekker door.
  • Het is zover; je kunt gaan genieten van een kop koffie waar je van gekkigheid niet meer weet hoe je je blijheid moet uiten! Wij zeggen dan ook; happy happy, joy joy!

 

 

Cafflano koffiezetten

 

5. Koffie zetten met de Aeropress

Ok, ben je klaar voor een ultieme ervaring? Voor deze zetmethode speel je zelf voor zwaartekracht en heb je helemaal zelf in de hand welke smaak je uit de koffie haalt! Of zoals de Amerikanen zeggen; “If I were a robot, the Aeropress would be my arm.”

  • Begin met een kleine hoeveelheid koffiebonen, ongeveer 14 gram. Doe deze in de maler en zorg dat de maling op fijn staat.
  • Kook ondertussen een halve liter water. Gebruik uiteindelijk ca. 215 ML voor de koffie.
  • Doe een ronde filter in de houder van de Aeropress en draai deze aan de onderkant vast. Spoel met heet water het papieren filter alvast door. Zorg ervoor dat er een beker of mok onder de Aeropress staat, je wilt tenslotte niet morsen!
  • Doe de fijngemalen koffiebonen in de open bovenkant van de Aeropress en schudt even zodat alles gelijkmatig over het filter is verdeeld. Zet vervolgens terug op de mok.
  • Schenk nu ongeveer 50 tot 100 gram water in de Aeropress en roer met de bijgevoegde roerstok voorzichtig door.
  • De volgende 30 seconden gebruik je om het resterende water in de Aeropress te schenken en te roeren.
  • Stop nu de pomp met rubberen bodem in de bovenkant van de Aeropress en duw voorzichtig naar beneden. Dit kost enige kracht maar geeft je o zo veel controle over de doorloop van het water.
  • Als de pomp bijna beneden is stop je met duwen, het laatste beetje is bitter en geeft je koffie geen fijne smaak. Die prut blijft dus lekker achter in de Aeropress.
  • What next? Gewoon, in het kopje eronder kijken, ruiken, lachen, drinken en genieten!!

 

 

Aeropress koffiezetten

 

That’s all folks!!

Je hebt nu 5 methodes om heerlijke koffie te zetten gelezen. Wij hebben richtlijnen genoemd, je bent uiteraard vrij om zelf te variëren met hoeveelheden en tijden. Het is aan jou welke methode je gaat gebruiken. Koffie zetten met de Aeropress, de Cafflano Klassic of gewoon met allemaal. Kijk daarom snel in onze shop!

Mocht je nog vragen hebben dan kun je die natuurlijk gewoon stellen. Wij van Pot Vol Koffie wensen je veel koffieplezier! 

Ga naar shop

 

Laat een reactie achter